top of page

Een biokapper versus een gewone kapper: wat is best?

Over biokappers doen veel geruchten de ronde. Sommigen zeggen dat het een chique term is om klanten te lokken. “Hun aanpak is dezelfde als alle andere kappers alleen de tarieven zijn (veel) hoger”, zeggen ze. Of: “Voor natuurlijke shampoos en plantaardige haarverzorgingsproducten hoef je niet naar een speciale kapper. Die vind je gewoon in de supermarkt”. Dus waarom zou je naar een biokapsalon gaan? Ontdek het in deze blog.


Veel haarverzorgingsmerken zetten ‘natuurlijk’, ‘plantaardig’ of ‘siliconenvrij’ op hun verpakkingen. Ze gebruiken die als marketingtroeven omdat ze weten dat veel mensen op zoek zijn naar shampoos, conditioners en stylingproducten die niet schadelijk zijn. Maar het is niet omdat een verpakking er groen uitziet, dat het haarverzorgingsproduct dat erin zit ook echt vriendelijk is voor je haar en hoofdhuid. Zogezegd natuurlijke producten bevatten dikwijls maar een kleine fractie aan natuurlijke ingrediënten – onvoldoende om van belang te zijn. Waardoor je wel nog altijd last hebt van jeuk, allergische reacties of haarbeschadiging.


Dus wat is nu echt het verschil tussen een biokapper en een gewone kapper die werkt met producten van bekende leveranciers?


Chemische ingrediënten en producten

Reguliere haarverzorgingsproducten bevatten vaak ammoniak, siliconen, parabenen, sulfaten, agressieve schuimmiddelen... Die zaken zijn niet goed voor jou. Ze geven aanleiding tot droog en futloos haar, beschadigd haar en zelfs haaruitval, irritatie van de hoofdhuid en allergische reacties.


Aangezien de huid en het haar de ingrediënten van de haarverzorgingsproducten al dan niet gedeeltelijk opnemen, is het belangrijk om te kiezen voor niet-schadelijke producten. Als je kiest voor shampoo, conditioner en andere haarverzorgingsproducten die volledig natuurlijk of plantaardig zijn, dan geef je je haar en hoofdhuid het allerbeste. Bovendien is het beter voor het milieu want de (chemische) resten van de haarverzorgingsproducten komen in het afvalwater terecht. Ook de verpakkingen van de reguliere haarproducten zijn meestal niet echt milieuvriendelijk of duurzaam.


Kijk naar de ingrediënten

Kijk naar de ingrediëntenlijst van je haarverzorgingsproducten om te weten of wat er in het product zit ook effectief natuurlijk, biologisch en echt goed is voor je haar en hoofdhuid. Plantaardige haarverzorgingsproducten hebben alleen planten en water als ingrediënten.

Als kapper onderzoek ik ook de inhoudsstoffen op INCI-naam en de SDS-fiches van alle ingekochte producten van mijn leveranciers. Zijn die fiches niet beschikbaar, dan heeft dat bedrijf iets te verstoppen.


Echt biologische of plantaardige haarverzorgingsproducten gebruiken de kracht van planten en de natuur. Niet alleen planten of kruiden, maar ook oliën en klei zijn een weldaad voor het haar.


Intensieve, gespecialiseerde opleidingen

Als biokapster met 30 jaar ervaring verdiep ik me heel grondig in botanical care en volg ik gespecialiseerde opleidingen. Zo volgde ik onlangs een opleiding natuurlijke cosmetica bij Netelvuur. Die opleidingen krijg je helaas niet mee in de kappersschool. De gespecialiseerde opleidingen om plantaardig te werken in het kapsalon en om de samenstelling en biologie achter de haarverzorgingsproducten te begrijpen zijn intensief. Je kan dus wel zeggen dat een biokapper veel extra bagage heeft om je haar de beste zorgen te geven.


Als biokapper ken ik de valkuilen en misvattingen rond goede haarverzorging en vooral: ik zie elke dag in mijn kapsalon wat haarverzorgingsproducten doen met iemand. Alles wat je aanbrengt of smeert op je hoofd en huid heeft daarop een invloed en moet zich kunnen herstellen. Pure, plantaardige producten vormen geen belasting voor je haar, hoofdhuid of het milieu.


Certificaten en processen

Ook labels en certificaten van haarverzorgingsproducten zeggen iets over de kwaliteit en duurzaamheid. De COSMOS-standaard is jouw garantie dat het gaat om organische en natuurlijke cosmetica en haarverzorgingsproducten die je kunt vertrouwen.

Omdat ik zo duurzaam en bewust mogelijk wil werken, kies ik de leveranciers van Biokapsalon Attisch heel zorgvuldig uit.


Ik maak ook zelf producten in huis die volledig biologisch en haarvriendelijk zijn. Zo bied ik in mijn kapsalon en in mijn webshop de lijn I’M Bio energetic aan: deze bevat ook een verzorgend hydrolaat. Veel essentiële oliën kun je niet rechtstreeks op de huid aanbrengen omdat ze zo geconcentreerd dat ze de huid kunnen irriteren of een allergische reactie uitlokken. Een hydrolaat is het antwoord op dat probleem. Het is technisch proces. Kort gezegd komt het erop neer dat men de planten – die de basis vormen van de essentiële oliën – verwarmt en destilleert. Het resultaat, het hydrolaat, kun je wel veilig gebruiken.


De voordelen van ons hydrolaat ‘Botanical Care’? Het verzorgt je haar en hoofdhuid door de ph balans weer op peil te brengen en zo haaruitval te voorkomen. Het laat je haar en huid stralen. Het zorgt ervoor dat je haar, na een plantenkleuring, zijn kleur langer behoudt.


Anders dan chemische shampoo en haarproducten zitten in onze I’M Bioenergetic productenlijn geen siliconen of parabenen. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van gezonde en natuurlijke ingrediënten die geen belasting vormen voor het haar, de hoofdhuid of het milieu. Ik ben er heel enthousiast over. Logisch, want we maken deze shampoos en verzorgingen zelf in huis.

Ik ga zelfs nog een stapje verder door een eigen natuurcosmetica lijn te ontwikkelen met aandacht voor echte natuurgrondstoffen, de beste techniek, het Eco-lastenboek, de vereisten van een cosmeticadossier… Volg ons op Instagram en op Facebook om op de hoogte te blijven.


Maar is dat duur?

Dus ja, er is dus wel degelijk een verschil tussen haarverzorgingsproducten uit de supermarkt, de producten die een reguliere kapper gebruikt en deze van een biokapper. Bij de aanpak van een biokapsalon komt heel wat kijken. Misschien vraag je je nu af: “Is een biokapper duur?”

Dat hangt er maar van af waarmee je het vergelijkt. Zoals bij alle beroepen zijn er mensen die heel goedkoop werken en anderen die heel hoge prijzen vragen. Vaak hangt het samen met de kwaliteit. In ons kapsalon gebruiken we kwalitatieve producten en hoogwaardige ingrediënten. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. Maar als je bekijkt wat die pure, plantaardige verzorging en aanpak je oplevert, dan is dat zeker niet duur. Zelf experimenteren met supermarktpakjes kan je letterlijk duur komen te staan. Een allergische reactie, agressieve haarproducten waardoor je haar beschadigd geraakt of zelfs last krijgt van haaruitval, een geïrriteerde of jeukende hoofdhuid door verkeerde producten…: om die haar- en hoofdhuidproblemen op te lossen heb je vaak veel geld en tijd nodig. Dan is een bezoek aan een biokapsalon een betere keuze.


Maar oordeel vooral zelf. Misschien valt het wel heel goed mee, die prijs. Dat was toch wat Cindy ervaarde toen ze hier een tijdje geleden voor het eerst ons biokapsalon Attisch in Nieuwpoort binnenstapte. Dit zegt ze op Facebook:


“Mijn lange haar was volledig kapot door het vele chemische kleuren. Na een bio plantenkuur had ik voor het eerst in jaren terug glans op mijn haar. Ik heb onmiddellijk shampoo, conditioner en masker gekocht en merk een groot verschil. Isabelle heeft een hart van goud, werkt met topproducten en levert hoge kwaliteit voor weinig geld.”


Kortom: probeer het eens uit, zo’n bezoek aan biokapsalon Attisch in Nieuwpoort.


Heb je na het lezen van deze blog vragen? Stel ze dan gerust via email, Facebook of Instagram!


Copyright@Monteny Isabelle



Biokapsalon Attisch

Marktstraat 39

8620 Nieuwpoort



166 weergaven0 opmerkingen

تعليقات


bottom of page